SADONKORJUUVIIKOT 21.9.-16.10.2017

Sadonkorjuu on yhtä juhlaa! Georgia on maa, jonka ruokakulttuuri elää suurelta osalta vieläkin vuodenaikojen mukaan. Sitä syödään, mitä tänään on luonnossa ja kasvimaalla tarjolla. Suureksi juhlaksi sadonkorjuuajan tekee myös se, että ensimmäiset satsit jumalten juomaa eli viiniä valmistuu samoihin aikoihin. 

Näin ollen mekin juhlimme sadonkorjuuta seuraavilla erikoisuuksilla:

Georgialainen vihreä salaatti
Tomaattia, kurkkua, sipulia, lehtipersiljaa & korianteria. Viimeistellään pähkinä-dressingillä Georgialaisen aterian peruskivi. Aina pöydässä, saksanpähkinällä tai ilman. Salaatti sulugunilla +3€. Suluguni-juusto on Georgian juustojen timantti.
7,00€
Phali
Punajuurta, pinaattia & kaalia. Phali on ruoka, joka on kehitetty silloin, kun on ollut nälkävuodet. Kerättiin, mitä luonto antoi mihinkin vuodenaikaan, höystettiin se saksanpähkinöillä, jotta saatiin täyttävää ja ravitsevaa ruokaa ja sitä pystyttiin valmistamaan myös vuorella paimennettaessa.
9,00€
Grillattua munakoisoa
Grillattua munakoisoa, tomaattia & suluguni-juustoa. Hyvin itketettyä munakoisoa käytetään Georgiassa monesti lihan korvikkeena, varsinkin paastoaikoina. Yleisesti uskotaan sen parantavan ruoansulatusta. Käytetään usein väliruokana.
10,00€
Khinkali
Lihatäytteinen pastanyytti. Voimakas, yrttinen jauheliha, joka kypsennetään taikinan sisällä, jotta mehut säilyy. Usein on kokonainen ateria tai aamupala, jos vaikka edellinen ilta on vähän venähtänyt.
12,00€
Pelmenit
Tämän itämaisen herkun on keksinyt Ville Haapasalo juostessaan susia karkuun Siperiassa. Pienempiä kuin khinkalit ja tarjoillaan joko etikalla tai paksun smetanan kera.
10,00€
Lobio
Lobio tarkoittaa georgiaksi papua. Lobiosta on noin 1 000 000 erilaista reseptiä. Sitä syödään kesäaikana pääruokana ja talvella alkupalana täyttämään vatsaa ennen pääruokaa. Meillä siinä on papuja, sipulia, chiliä, tuoreita yrttejä ja aavistus suluguni-juustoa. Myös yksi georgialaisen keittiön kulmakiviä.
10,00€
Satsivi
Kanaa pähkinäkastikkeessa. Kuuluu jokaiseen georgialaiseen juhlapöytään. Kana saa aivan uuden ulottuvuuden pähkinästä, joka vielä tuunataan granaattiomenalla. Tällaista kanaa, joka tarjoillaan kylmänä ja mehukkaana, on harvassa keittiössä
11,00€
Julienne
Sieni-sipulipaistos, smetanaa & suluguni-juustoa. Tämän ruoan alkuperästä on kiistelty jo kauan. Neuvostoaikaan kaikki omivat sen. Meille se on georgialainen. Kun katsoo ainesosia, niin ne puhuvat puolestaan. Kun ne vielä laittaa uuniin, niin palanpainike on kohdillaan. Viimeistään tässä vaiheessa on illan toisen maljapuheen paikka.
10,00€
Kokoelma alkupaloista
Georgialaisen keittiön parhaat palat. Sopii jaettavaksi.
27,00€
Sienikeitto
Harva tietää, että Georgiassa on kohtalaisen kirjava metsäsieni valikoima, niitä kun ei yleisesti tarjoiltu neuvostoliittolaisissa “gruusialaisissa” ravintoloissa. Ehkä syy oli se, että kansanviisauksissa sienien, yhdessä marjojen kanssa, uskottiin tuovan vastustuskykyä talvea varten. Tästä syystä ne haluttiin jemmata ja säästää itselle. Me olemme teistä hyvät kansalaiset huolissamme ja siksi pistämme avokätisesti vitamiinit jakoon! Terveystakuu!
12,00€
Punajuuri hässäkkä, eli salaatti, elikkäs yksinkertaisesti Tsharkhali
Georgiassa uskottiin pitkään, että kaikki mikä on punaista on myrkyllistä. Tästä uskosta johtuen muinaisina aikoina he yrittivät myrkyttää erään ei toivotun vieraan punajuurella ja vesimelonilla. Mitä vielä! Vieras totesi ruokien olleen maittavaa, eikä se edes kuollut! Tällöin ymmärrettiin, että tulkinnassa on käynyt väärinkäsitys. Punainen karkottaakin kaiken pahan! Tämän jälkeen punajuurta on käytetty ei pelkästään makunsa vuoksi, vaan myös suojelemaan ihmistä. Niin päätimme tehdä mekin!
10,00€
Saksanhirvi Ljulja-kebab
Saksan”pähkinä”hirvi on levinnyt Kaukasukselle pikkuhiljaa. Vahvojen eläinten syönti on Georgiassa aina ollut kunniassa. Uskotaan, että niistä saa voimaa, sekä fyysistä, että henkistä. Ljuljassa tälle voima-hirvelle annetaan vielä oikeanlaista yrttiä, jotta jaksamme selkä suorana koko talven. Kylkiäisenä Saksanhirvi Ljulja-kebabin kanssa tarjoillaan katajanmarjakastike! Tämän jälkeen olet voimissasi!
27,00€
Villen Villikala Ljulja-kebab
Georgiassa suuri osa kalasta tulee vuoristopuroista, lammista ja muutamasta järvestä, joten kalat ovat pieniä ja erilajeja, eriparia siis. Tästä iloisesta erilaisuudesta riehaantuneena kehittelimme hovikalastajamme Benin kanssa Ljuljan, jossa on suomalaisia villikaloja, eriparisia tietysti! Pitkän kehittelyn tuloksena löytyi oikeat osaset, jotka nivoutuvat yhteen. Tätä ei siis voi myydä leipähyllyssä, sillä siinä ei ole jauhoja eikä kananmunaa, vaan salaisen reseptin kalat pysyy yhdessä kalojen omalla tiimihengellä. Tiimissä mukana hauki, lahna ja kirjolohi päätti tulla mukaan! Tätä kokemusta et ole kokenut! Kaveria ei jätetä, ystävyystakuu!
25,00€
Marjapiirakka
Georgiassa ollaan sitä mieltä, että ihmisen pitää syödä makeaa, sillä se pistää ihmisen pakostakin hymyilemään. Ja hymyilevän ihmisen kanssa on paljon hauskempi laulaa ja juoda viiniä, kuin murjottavan. Tästä mekin pidämme kiinni!
10€
Kurpitsakeitto
Kurpitsakeittoa syötiin aina paastojen aikaan ja paastoja Georgiassa on paljon. Kurpitsan myös uskotaan olevan myös rauhanomainen ruoka. Se poistaa agressioita.
11,00€
Chikhirtma
Kirpsakka kanaliemi, joka hellii talvella ja piristää kesällä. Suurustetaan keltuaisella ja halutessa terästetään etikalla.
12,00€
Kharcho
Pitkään haudutettua naudan lapaa, riisiä & vihreitä papuja mausteisessa tomaattiliemessä. Kaikkien keittojen äiti. Georgiassa muuten miehet päättävät kaikista asioista, niin kuin naiset haluavat. Tätä syödessä tulee ja pitääkin tulla hiki.
13,00€ / 20,00€
Sashlik. Härän sisäfilee
Sashlik tarjoillaan kauden kasvisten, punasipulin ja leivän kanssa.
27,00€
Sashlik. Kana
Sashlik tarjoillaan kauden kasvisten, punasipulin ja leivän kanssa.
22,00 €
Sashlik. Porsas
Sashlik tarjoillaan kauden kasvisten, punasipulin ja leivän kanssa.
22,00€
Sashlik. Vege
Sashlik tarjoillaan kauden kasvisten, punasipulin ja leivän kanssa.
19,00€
Karitsankare
Grillattua lampaankaretta, paprikaa & sipulia sekä boysenmarjakastike.
29,00€
Siika
Voissa paistettua siikaa, peruna-sipulipaistos & kaukasialainen raikas yrttikastike.
28,00€
Lohi
Hiillostettua lohta, basilikalla maustettua perunakakkua & kaukasialainen pähkinäkastike.
25,00€
Adzhabsandal
Pitkään haudutettu kasvispata munakoisosta, paprikasta, sipulista & vihreistä pavuista. Reilusti tomaattia & tietysti tuoreita yrttejä.
20,00€
Teftelit
Lammaspullat yrttisessä tomaattikastikkeessa.
21,00€
Kuchmachi
Makeahko sisäelinpaistos. Koska kaukasiassa uskotaan vahvasti sisäelinten terveysvaikutuksiin, niin meidän mielestä annoksesta pitäisi saada kelakorvaus.
25,00€
Ljulja-kebab
Kebab lampaan jauhelihasta, punasipulia, kaukasialainen tomaattikastike & lavash-leipää
26,00€
Talon leipä
Talon oma vehnäleipä rosmariinilla höystettynä. Sopii lisukkeeksi.
5,00€
Hatsapuri
Juustoleipä. Georgialaisen keittiön kirkkain helmi, uskomattomin saavutus. Yhdistetään vehnätaikina ja suluguni-juusto. Laitetaan se uuniin, otetaan se sieltä pois ja tarjoillaan...
12,00€
Mtsadi
Maissileipä suluguni-juustolla & voilla. Todellinen pula-aikojen ruoka, josta tehtiin juhlava voilla ja juustolla. Maistamisen arvoinen kokonaisuus.
5,00€
Tkemali
Luumukastike
3,00€
Satsibeli
Mieto tomaattikastike
3,00€
Tomaattikastike
Kaukasialainen mausteinen tomaattikastike
3,00€
Kaukasialainen raikas yrttikastike
Kevyempi versio kaukasialaisesta tomaattikastikkeesta, raikas ja yrttinen
3,00€
Pähkinäkastike
Kaukasialainen pähkinäkastike
3,00€
Valkosipulikastike
Jogurttipohjainen kylmä valkosipulikastike
3,00€
Ratshuli
Boysenmarjakastike
3,00€
Baklava
Baklava pistaasi- ja mantelitäytteellä, tarjoillaan kotitekoisen jäätelön kera.
12,00€
Talon kakku
Täytyyhän talossa kakku olla. Ja makea sellainen!
12,00€
Uuni-kvitteni
Uunissa paistettua kvitteniä, jäätelöä sultanrusinahilloketta.
10,00€
Pähkinä-pannacotta
Saksanpähkinällä maustettu pannacotta.
11,00€
Talon jäätelöt ja sorbetit
Talon itsetehdyt jäätelöt ja sorbetit. Kysy vaihtuvia makuja tarjoilijaltasi!
4,00€
Yrttimanteliriisi
4,00€
Peruna-sipulipaistos
4,00€
Basilikalla maustettu perunakakku
4,00€
Ohrakas
Makeahko, kermainen lisuke, joka vahvistetaan salvialla.
4,00€
Suolakurkku, hunaja, smetana
4,00€
Hapankaali
4,00€
Maistelumenu Purpur
Phali, Pelmenit, Grillattua munakoisoa, tomaattia ja suluguni-juustoa, Lobio, Sashlik / porsas tai kana, Talon sorbetti, Baklava
57,00€/hlö
Maistelumenu Georgia
Georgialainen juustosalaatti, Satsivi - kanaa pähkinäkastikkeessa, Julienne, Ljulja kebab & lavash-leipää, Talon sorbetti, Talon kakku
49,00€/hlö